Így indítottuk a tanévet - szeptember & október

2013.11.25 01:00

Sziasztok! ;)

    Bár már javában novembert írunk, a tanév mégsem most kezdődött, ezért először is az elmúlt két hónap (rengeteg) eseményét szeretnénk feleleveníteni átfogóan.
   Idén augusztus 29-én kezdődtek a kollégiumi takarító napok, ahol a rendrakás mellett új kollégistáinkkal játékos programok keretein belül ismerkedhettünk meg. A takarítás mellett egy különleges feladatot is elvégeztünk e pár nap során: tornatermünk megújult lelkes festőcsapatunk segítségével és új belsőt kapott. A falakat újonnan már nem csak az egyszerű (és immár tiszta) fehér festék fedi, hanem a falakra ezen felül felkerültek a kollégium és a kollégium sportcsapatainak címerei, illetve pár színes sportoló alak is. A tornateremben eltöltött idő az otthonosabb légkörnek hála most már sokkal vidámabb. 
    A nyitóhétvégén a sok koligyűlést esténként rendszeres maffia csatákkal pihentük ki, de szombaton egy rendhagyó városi vetélkedőt is szerveztek számunkra a diákbizottság tagjai, ahol a célállomáson egészen Hawaii-ig repítettek bennünket. A nyári koktélparty hangulatát a virágos ingek mellett a fáklyák, a függőágy és a virágfüzérek dobták fel, este pedig a kerti moziban szórakozhattunk együtt a szabad ég alatt.
    Szeptember 1-én kollégiumunk a szegedi alsóvárosi ferences templomba látogatott el, ahol egy mise után a nemrég kialakított Ferences Látogatóközpontot is megtekintettük. Miután szendvicseinket is elfogyasztottuk a Mátyás téren felesleges energiáinkat métával és focival vezettük le.

    Szeptember 2-ával megkezdődtek egyetemi hétköznapjaink is, emellett pedig a programok is elkezdődtek a ház falain belül. Még az első héten megrendezésre került az idei első Csajos este, ahová egy fiú sem tehette be a lábát, a lányok pedig felszabadultan szórakozhattak együtt körmöt festegetve egy romantikus vígjátékon. A következő héten egy extra Harry Potter maratonon is részt vehettünk minden nap, ahol a filmek után a filmekről is beszélgettek a nézők.  A filmeknél és a filmkluboknál tartva, idén is folytatódik péntek esténként a Más-kép, ahol a mozi után másképp értelmezik a látottakat a résztvevők. A legújabb hangvételű (és egyben legvitatottabb) filmklub azonban kétségtelenül Peti Asylum filmklubja, ahol vasárnap esténként az Asylum filmgyár által készített alacsony költségvetésű horror és katasztrófafilmeknek szánt komédiákon szórakozhatnak azok, akik kedvelik az ilyesmit.

    A tavalyi Cultus irodalmi esteket új köntösben a Csillagfény felolvasóestek váltották fel, ahol eddig Radnóti műveiből szemezgethettek a verskedvelők.

Idén a Tudniillik Teaház egyelőre nem talált vezetésre, ám minden héten, csütörtökön este szakszemmel elemezhetünk egy-egy sorozatrészt a  Dr. House klubban, így akár azt is megtudhatjuk bennfenteseinktől, hogy mi az a lupus.

    A Másfélórázás programja is megújult, kollégistáink már 90 perc alatt igény szerint akár idegen nyelven is ismerkedhetnek a számukra véletlenszerűen kisorsolt emberekkel, hogy jobban is megismerkedhessenek egymással közösségünk tagjai.

    Öntevékeny csoportjaink közül azonban mindenképp a legtevékenyebb a Gyöngyi által vezetett Kézműves Körök, ahol eddig megtanulhattuk, hogyan kell egyszerűen, mégis nagyszerűen újjá varázsolni régi pólóinkat, majd a következő alkalmon pedig azt, hogyan is kell gyönyörű virágbrossokat készíteni.  

    A kollégisták számára kötelezően választható szakműhelyek is elindultak, szerencsére a korábbiakon; azaz a biológia szakműhely, a teológia, az előadás, a grafika, a karrier és a tudatos életvezetés órákon felül az előző évekhez hasonlóan újabb műhelyekből is választhattunk.  Szerencsére a „frissek”, azaz a speciális társadalomtudományi műhely, sakk műhely, néptánc műhely és két akkreditált képzés; egy gyakornoki és egy önkéntes program is indult a kollégisták számára, tehát a számos lehetőség közül bárki találhatott neki tetszőt.
Kollégiumunkban idén először nyelvi kurzusok is indultak, ahol németül, angolul és olaszul tanulhatnak a jelentkezők, külsősökkel együtt.

    A nagy hagyományokkal rendelkező foci csapatunk is megkezdte edzéseit, hogy részt vegyenek a Don Bosco Labdarúgó Bajnokságban, kosárcsapatunk pedig a házon belül megrendezett városi Kosárbajnokságban indult. A csapatok eredményeiről a kollégium sport honlapjain tájékozódhattok! Hajrá fiúk, csak ügyesen! ;) A kosár és a foci mellé fellépett az igény egy újabb sportág, a röplabda iránt is a tornateremben, ezért hétfő esténként már röpi edzésekre is járhatnak a sportolni vágyók.

    A fizikai aktivitást igénylő programok mellett természetesen a lelki programok is elkezdődtek kollégiumunkban, októberben már lehetőségünk volt részt venni az idei első Csendes estén, ahol az énképpel, önértékeléssel kapcsolatban vetettek fel számunkra elgondolkodtató kérdéseket a szervezők. A hagyományos taizéi imaórák zenei kíséretét idén sok tehetséges elsős kollégistánk színesíti tovább, reméljük a gyönyörű hangszeres aláfestés mindenki számára könnyebbé teszi az elmélyedést.

    Szeptember első hétvégéjén, 7-én 12-en a Maros torkolatához eveztek a kora őszi napsütésben, ahol egy bográcsozással ünnepelték meg a hajóutat. Idén szeptemberben szerencsére még volt alkalmunk egyszer egy kerti sütögetést is tartani, ahol a szalonnák mellett egy picit mi is felmelegedhettünk nem csak kívül, hanem a társaságban is.

    Szeptemberben az új elsősöktől új lendületet is nyert a kollégiumi élet, így egy régi programsorozatot is sikerült felújítani, ami nem más, mint a házon belüli pókerverseny – természetesen csak a szolidabb, valuta nélküli verzióban ;)

    Az idei elsősökkel igyekeztünk minél jobban és könnyebben megismerkedni, ennek érdekében szinte minden emeleten rendezésre került szintbulikon egy-egy este folyamán kerülhettek még közelebb egymáshoz az emeletek lakói.

    Idén, mint minden évben, most is megrendezésre került az őszi tematikus buli, ebben a félévben mindennel, ami az USA! Minél többen beöltöznek, annál izgalmasabb egy tematikus buli, így itt is volt indián, rabszolga kereskedő, terrorista, Coca-Cola, m&m’s, és még sokan mások, amit csak el tudsz képzelni! Kaptunk hot-dogot, irdatlan mennyiségben popcornt, majd az idő előrehaladtával kezdetét vette a hajnalig tartó buli, ki-ki ameddig bírta.

    Október elején egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy az egész kollégiumot meghívták egy szülinapi koktélpartyra, egy kis táncesttel egybekötve. Sokan meglepődtünk ezen, hiszen ilyet még nem nagyon láttunk, de nagy érdeklődés és kíváncsiság övezte az estét, izgatottan vártuk, hogy mi vár minket a koli tásalgójában. Mindenki elővette az estélyi ruháját/öltönyét, majd lassan egyre többen megérkeztünk az esemény helyszínére, ahol pezsgő, torta, és zene várt minket - de mindenekelőtt remek társaság, barátok, és egy felejthetetlen élmény.

    Október 23-án este Saci tartott felolvasóestet, illetve Levente szervezésében a Temetetlen halott c. filmet nézhettük meg közösen, így tisztelegve az ünnep nagysága előtt.

    Október 30 egy szerda este volt, és ismét egy új keletű esemény várt minket. Koncertre mentünk a Milleniumi Kávéházba, de nem akármilyen koncertre; Viktor és Verus, két kolis adott életükben először koncertet nemcsak a koli lakóinak, de az egész kávéháznak, az egész városnak. Sokan betértünk a koliból is, jobb időtöltést nem is találhattunk volna – habár ezzel egyidejűleg a Megaközi is zajlott, amely szintén nagyon jól sikerült.

Huh, hát egyelőre ennyi lenne… nem unatkoztunk, az biztos! :)

Jövő hétfőn újabb bejegyzéssel jelentkezünk! ;)